LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pregătirile antirevoltă continuă în Rusia. Industria militară rusă nu ține pasul cu nevoile câmpului de luptă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pregătirile antirevoltă continuă în Rusia. Industria militară rusă nu ține pasul cu nevoile câmpului de luptă

Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, amiralul Sir Antony David Radakin a declarat pe 4 iulie că Rusia poate produce doar 200 de tancuri pe an, după ce a suferit până la 2.500 de pierderi de tancuri în Ucraina și poate produce doar un milion de obuze de artilerie pe an, după ce a tras 10 milioane de obuze în Ucraina doar în 2022. Această rată de producție ar permite Rusiei să reînnoiască pierderile probabile de tancuri în aproximativ 12 ani și ar permite forțelor ruse să tragă aproximativ 2.700 de obuze de artilerie pe zi, fără a lua în calcul stocurile existente.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.47 Oficialii ucraineni au raportat că Rusia continuă să achiziționeze drone Shahed fabricate iranian și stabilește condiții pentru fabricarea acestor drone în Rusia cu asistența Iranului. Adjunctul șefului ucrainean al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General Oleksii Hromov a declarat că Rusia a primit până la 1.800 de drone din Iran - dintre care 1.600 sunt de tip Shahed și 200 de tipuri nespecificate. Hromov a adăugat că Iranul completează în mod constant stocurile rusești de drone iraniene și că Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a produce drone în Republica Tatarstan. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că oficialii ruși și iranieni intenționează să instaleze producția de drone Shahed iraniene pe teritoriul Yelabuga din Republica Tatarstan, având în vedere că această așezare este sediul provizoriu al Zonei Economice Libere Yelabuga. Rusia a folosit anterior Zona Economică Liberă Yelabuga exclusiv pentru proiecte industriale și economice civile, înainte de a transforma proiectul într-un punct cheie al industriei militare a Rusiei. Centrul de Rezistență a raportat că Iranul va furniza Rusiei componentele necesare care vor fi apoi asamblate în Rusia. Centrul de Rezistență, citând informații cu sursă deschisă, a raportat că conducerea rusă intenționează să antreneze specialiști Yelabuga din Iran pentru a asambla Shahed-uri și a transfera producția unor componente Shahed pe teritoriul Zonei Economice Libere Yelabuga. Centrul de Rezistență a adăugat că Rusia dorește să înființeze o linie de producție automată.

UPDATE 06.40 Kremlinul continuă să-și arate îngrijorarea cu privire la riscul unei potențiale rebeliuni armate în Rusia după rebeliunea Grupului Wagner din 24 iunie. O revistă online pro-Kremlin a scris că poliția din regiunea Moscova se va antrena în tactici de luptă urbană, trageri cu mitralieră ușoară, aruncare de grenade și medicina tactică pentru a îmbunătăți abilitățile în urma rebeliunii armate a grupului Wagner. O astfel de pregătire indică faptul că Kremlinul încearcă să îmbunătățească capacitatea forțelor de securitate din Moscova de a apăra regimul împotriva potențialelor amenințări viitoare. Este puțin probabil ca Ministerul rus al Afacerilor Interne să pregătească în mod adecvat poliția din regiunea Moscova pentru luptă urbană, având în vedere că unele elemente ale poliției își exprimă deja dezinteresul față de noile planuri de pregătire, printre multe alte probleme legate de acest plan. Publicația a declarat că femeile ofițeri de poliție din regiunea Moscova încearcă și ele să evite antrenamentul.

UPDATE 06.34 Financial Times (FT) a transmis că președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat personal pe președintele rus Vladimir Putin împotriva amenințării cu folosirea armelor nucleare în Ucraina, în timpul vizitei sale la Moscova la sfârșitul lunii martie. FT a relatat, citând foști oficiali guvernamentali chinez nenumiți, că Xi i-a spus lui Putin să nu folosească arme nucleare și a remarcat că poziția Chinei împotriva utilizării armelor nucleare a fost inclusă în documentul său de poziție privind pacea în Ucraina. FT a scris că avertismentul lui Xi către Putin a făcut, probabil, parte din eforturile Chinei de a-și consolida relațiile cu Uniunea Europeană. Oficialii occidentali din securitate au mai remarcat că Putin a fost dezamăgit după ce vizita lui Xi la Moscova nu a asigurat niciun câștig important pentru Rusia, cum ar fi aprobarea conductei Puterea Siberiei-2. ISW a evaluat anterior că Xi este posibil să fi jucat un rol în presiunea Kremlinului pentru a-și reduce amenințările nucleare în noiembrie 2022 și că Putin nu a putut să asigure parteneriatul bilateral fără limite dorit cu China în timpul vizitei lui Xi la Moscova.

UPDATE 06.16 Prim-ministrul rus Mihail Mișustin l-a demis pe Serghei Mihailov din funcția de director general al serviciului de știri de stat TASS și l-a înlocuit cu Andrey Kondrashov. Mihailov a preluat TASS în 2012 și a redefinit agenția de știri în publicația modernă care este astăzi. Kondrashov a realizat anterior documentare despre anexarea Crimeei și a vieții lui Putin și a fost secretar de presă pentru sediul de campanie al lui Putin în 2018. Surse ucrainene au sugerat că numirea lui Kondrashov ar putea indica faptul că Kremlinul este nemulțumit de mediatizarea Rebeliunii armate a Grupului Wagner și subliniază importanța continuă a loialității față de Putin.

UPDATE 05.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove pe 5 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești la sud de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove), la vest de Novovodyane (17 km sud-vest de Svatove) și pe Novoyehorivka ( 16 km sud-vest de Svatove). O sursă afiliată la Kremlin a susținut că forțele ruse au curățat un depozit și o zonă industrială în partea de sud-vest a Novoselivske și au stabilit poziții pe două străzi nespecificate din așezare. Sursa a susținut că forțele ruse continuă să lupte pentru controlul asupra Novoselivske. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie arată forțe ucrainene lovind forțele ruse chiar la nord de Novoselivske de-a lungul autostrăzii N26. O altă sursă afiliată la Kremlin a susținut că forțele ruse au atacat zonele Novoselivske și Novovodyane.

image

UPDATE 05.37 Forțele ruse și ucrainene au continuat să se angajeze în luptă în jurul Kreminnei pe 5 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes pozițiile ucrainene la sud de Dibrova (4 km sud-vest de Kreminna). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Grupul Central de Forțe al Rusiei a respins avansurile ucrainene asupra Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și Dibrova și că forțele ruse au respins două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Serebryanka (11 km sud-vest de Kreminna și probabil se referă la zona pădurii Serebryanske) și Torske (13 km vest de Kreminna). O sursă afiliată la Kremlin a susținut că forțele ruse au atacat zona pădurii Serebryanske spre Hryhorivka (10 km sud de Kreminna) și în direcția Yampil (18 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat două pătrunderi nereușite în apropiere de Makiivka și că unitățile de artilerie rusă au respins un avans ucrainean asupra pozițiilor rusești de lângă Dibrova. Un alt blogger rus a susținut că elemente nespecificate ale forțelor aeriene ruse au respins atacurile ucrainene asupra pungii formate în Torske.

UPDATE 05.10 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive cu succes în zona Bakhmut pe 5 iulie. Imaginile geolocalizate postate pe 5 iulie arată că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Berkhivka (6 km nord-vest de Bakhmut), la vest de Yahidne (2 km nord de Bakhmut) și la sud-vest de Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și la sud de Berkhivka. Statul Major a raportat că forțele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive la nord și la sud de orașul Bakhmut și s-au fixaat în noi poziții. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ucrainene iau cu asalt pozițiile rusești în apropierea de nord a Bakhmut și au recucerit zone nespecificate. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene avansează într-o zonă nespecificată de pe flancul sudic al Bakhmutului și că este dificil pentru forțele ruse să manevreze în interiorul Bakhmutului.

image

UPDATE 04.38 Bloggeri ruși au raportat că forțele ucrainene au eliberat o înălțime importantă lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), dar nu au eliberat așezarea în sine. Un blogger a susținut că așezarea Klișchiivka, care este încă sub controlul Rusiei, nu este la fel de importantă ca înălțimile din interiorul și din jurul așezării. Un alt blogger a susținut că este inutil să ținem Klishchiivka și un teritoriu suplimentar până la râul Bakhmutka fără a controla înălțimile care îl înconjoară. Fostul prim-adjunct al ministrului informației din Republica Populară Donețk (DNR), Danil Bezsonov, a susținut că forțele ucrainene au efectuat în medie 20 de atacuri fără succes împotriva pozițiilor rusești pe zi, în decurs de patru zile, în zona Klișciivka. Un proeminent blogger legat de Kremlin a respins un alt raport rusesc conform căruia forțele ruse s-au retras din Klișchiivka, susținând în schimb că unele grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere au câștigat doar un punct de sprijin în Klișchiivka. Câțiva bloggeri au susținut că elemente ale Brigăzii 72 de infanterie motorizată ruse (Corpul 3 de armată) și detașamentele „Storm-Z” operează în zona Klishchiivka. ISW a raportat anterior că finanțatorul grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a acuzat Brigada 72 de infanterie motorizată că a abandonat o poziție strategică în Bakhmut, ceea ce a dus la 500 de victime Wagner și că detașamentele Storm-Z au primit un timp remarcabil de scurt pentru antrenament înainte de a fi desfășurate.

UPDATE 04.22 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 5 iulie. Imaginile geolocalizate postate pe 5 iulie arată că forțele ucrainene au avansat la vest de Vesele (6 km nord de Avdiivka). Statul Major ucrainean a susținut că forțele ucrainene s-au apărat împotriva operațiunilor ofensive rusești în zonele Avdiivka și Marinka. Malyar a mai declarat că forțele ruse au atacat în direcțiile Avdiivka și Marinka, dar nu au avansat. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, căpitanul Valery Shershen, a declarat că forțele ruse au efectuat 17 atacuri fără succes în direcția Marinka. Shershen a remarcat că forțele ruse au folosit anterior atacuri tip „mașină de tocat carne”, dar recent au început să folosească grupuri mici de 8-10 persoane pentru a ataca. Shershen a sugerat că forțele ruse încep să rămână fără personal pe care să-l cheltuiască în atacuri mai mari și că, de asemenea, încearcă să protejeze echipamentele. Deputatul ucrainean Yuriy Mysyagin a susținut că forțele ucrainene au stabilit o nouă poziție la nord de Opytne (6 km nord-vest de periferia orașului Donețk) după ce au împins forțele ruse din aceste poziții. Ministerul Rusiei a susținut că Grupul de Forțe de Sud al Rusiei a respins nouă atacuri ucrainene în apropiere de Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Nevelske (14 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka) în Donețk. Oblast. Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului cecen „Sever-Akhmat” (parte a Regimentului 78 de infanterie motorizată cu destinație specială, Divizia 42 de infanterie motorizată de gardă, Armata 58 de arme întrunite, Districtul Militar de Sud) operează în Marinka.

image

UPDATE 0 Forțele ruse și ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 5 iulie. Imaginile postate pe 4 iulie arată elemente ale Brigăzii 155 Infanterie Navală Rusă (Flota Pacificului) și Brigăzii 39 Separate de infanterie motorizată (Corpul 68 Armată, Districtul Militar de Est) asaltează pozițiile ucrainene de lângă Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar). ISW a observat recent elemente de artilerie ale celei de-a 39-a Brigăzi Separate de infanterie motorizată care operează la periferia de vest a orașului Donețk, lângă Marinka.

UPDATE 04.09 Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol în zona de frontieră de vest a regiunii Donețk-estul regiunii Zaporijia, pe 5 iulie. Ministerul apărării rus a susținut că forțele ruse au respins micile atacuri la sol ucrainene în apropiere de Staromaiorske și Urojaine (ambele la aproximativ 8 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat și lângă Pryyutne (14 km sud-vest de Velyka Novosilka) și că forțele ruse au atacat lângă Rivnopil (8 km sud-vest de Velyka Novosilka). Oficialii ucraineni au recunoscut continuarea operațiunilor de contraofensivă ucrainene în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia. Imaginile geolocalizate din 3 iulie arată blindate rusești arzând la nord de Pryyutne; nu este clar dacă forțele ucrainene dețin satul, totuși.

UPDATE 03.57 Forțele ucrainene au continuat să efectueze atacuri la sol în vestul regiunii Zaporijia pe 5 iulie. Ministerul Apărării rus a susținut pe 5 iulie că forțele ruse au respins un atac la sol ucrainean în apropiere de Jerebyanky (26 km sud-vest de Orikhiv). Sursele ruse au continuat să susțină că mici grupuri de asalt ucrainene au atacat Robotyne, Nesteryanka și Kopani (toate la 7-12 km sud de Orikhiv). Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile, dar nu au avansat în vestul regiunii Zaporijia. Imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au avansat către poziții imediat la sud de Pyatykhatky (25 km sud-vest de Orikhiv) începând cu 4 iulie.

image

UPDATE 03.34 Un oficial ucrainean a confirmat că forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Sud al Ucrainei, Natalya Humenyuk, a declarat că forțele ruse efectuează recunoașteri împotriva pozițiilor ucrainene existente într-o zonă nespecificată a malului de est al Oblastului Herson folosind mici grupuri de sabotaj și recunoaștere pe bărci. Humenyuk a mai declarat că forțele ruse au recucerit fostele poziții pe malul de est al Oblastului Herson pe care acestea le-au pierdut din cauza inundațiilor cauzate de distrugerea barajului Hidroelectric Kakhovka (KHPP). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse continuă eforturile de a împinge forțele ucrainene de la pozițiile lor pe malul de est, lângă Podul Antonivsky. Bloggeri au mai susținut că forțele ucrainene au reușit să transfere două grupuri mici de întăriri de pe malul de vest (dreapta) pe malul de est și că forțele ruse folosesc din ce în ce mai mult atacuri aeriene împotriva pozițiilor ucrainene. Unii bloggeri au continuat să critice comanda militară rusă pentru că a continuat să trimită infanterie ruse împotriva pozițiilor ucrainene de pe malul de est, în ciuda pierderilor mari suferite și în ciuda lipsei de amenințare la adresa pozițiilor mai largi ale Rusiei în regiunea Herson, reprezentată de pozițiile limitate ucrainene din est. Surse ruse au indicat că elemente ale Brigăzii 126 de Apărare de Coastă (Corpul 22 Armată, Flota Mării Negre) și 205 Brigăzii de infanterie motorizată (Armata 49 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) efectuează recunoașteri împotriva forțelor ucrainene din zonă și le lovesc.

image

UPDATE 03.15 Autoritățile de ocupație ruse au susținut că au rezolvat blocajele grave de pe podul de la strâmtoarea Kerci pe 5 iulie, după patru zile de probleme grave. Ministrul transporturilor din aparatul de ocupație din Crimeea, Mihail Lukașenko, a susținut că nu au existat ambuteiaje nici la intrarea Kerci, nici la intrarea Taman a Podului din Strâmtoarea Kerci începând cu prânzul zilei de 5 iulie. Președintele rus Vladimir Putin a instruit autoritățile ruse pe 4 iulie să crească folosirea traversărilor cu feribotul și chiar alocarea resurselor Ministerului Apărării Rusiei pentru rezolvarea problemelor de trafic de la Podul de la Strâmtoarea Kerci. Nu este clar în ce măsură autoritățile ruse de ocupație vor putea atenua problemele de trafic de-a lungul acestei linii logistice critice, având în vedere promovarea continuă a Crimeei ocupate ca destinație turistică pentru civilii ruși.

UPDATE 02.49 Oficialii ucraineni au raportat că, campaniile hibride de criptomobilizare și recrutare de servicii contractuale ale Rusiei nu au reușit să producă un număr mare de recruți, contrar pretențiilor Rusiei. Adjunctul șefului ucrainean al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General, generalul Oleksii Hromov, a raportat pe 5 iulie că, de la începutul ciclului de recrutare de primăvară, în aprilie 2023, oficialii ruși au recrutat doar 6.000 până la 15.000 de oameni pentru servicii contractuale - mult mai puțin decât ținta de recrutare pentru 500.000 de persoane într-o perioadă de timp nespecificată. Președintele rus Vladimir Putin a susținut anterior, pe 13 iunie, că armata rusă a recrutat 150.000 de membri contractuali, precum și peste 6.000 de voluntari din ianuarie 2023, deși vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut anterior, pe 19 mai, că armata rusă a recrutat 117 membri contractuali. Pentru formațiuni de voluntari din 1 ianuarie 2023. Nu este clar dacă Putin a combinat numărul militarilor contractuali cu numărul total al personalului rus care au semnat contracte cu Ministerul Apărării (MOD) din ianuarie, având în vedere raportările contrare ale lui Medvedev și Hromov. Hromov a mai raportat că oficialii ruși nu au desfășurat încă o campanie de recrutare a condamnaților la scara pe care a făcut-o Grupul Wagner în toamna lui 2022, care ar fi produs 27.000 de recruți Wagner. Bloomberg a transmis pe 4 iulie că Ministerul a recrutat 15.000 de condamnați de când a preluat recrutarea în închisoare de la Wagner Group în februarie 2023, cu 2.000 de condamnați care servesc în prezent în detașamente specializate de asalt „Storm-Z”.] Hromov a raportat că oficialii ruși încearcă să îmbunătățească rapid rezultatele eforturilor lor de generare de forțe prin integrarea oficială a tuturor companiilor militare private ruse (PMC), despre care Hromov a raportat că ar avea o putere estimată la 40.000 de personal, în Forțele Armate Ruse. Hromov a adăugat că această subordonare oficială a PMC-urilor în armata rusă nu va include Grupul Wagner.

UPDATE 02.37 Oficialii ucraineni au raportat că formațiunile rusești nou formate nu vor fi pregătite pentru luptă până cel puțin în 2024 și că este posibil să nu adere la structurile rusești normale de eșalon. Hromov a declarat că forțele ruse au format Armata a 25-a Arme Întrunite a Districtului Militar Central și Corpul 40 de Armată al Districtului Militar de Sud, ca parte a propunerii ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, de a crea 20 de noi divizii. ISW a observat anterior rezidenți din Orientul Îndepărtat rus care primeau mesaje care invitau bărbați să se alăture Armatei 25 de Arme Întrunite nou formate și oficiali ruși încercând în mod activ să angajeze batalioane de infanterie motorizată ale noului înființat Corp al 40-lea de armată. Hromov a declarat că Armata a 25-a Combinată va include o divizie de infanterie motorizată cu două brigăzi de infanterie motorizată și o brigadă de tancuri, iar Corpul 40 de armată va include o divizie de infanterie motorizată și o brigadă. Armatele și corpurile de arme întrunite rusești aderă de obicei la o structură în care diviziile au regimente subordonate organice care operează cu sprijinul diviziei lor-mamă, în timp ce brigăzile rusești nu sunt subordonate diviziilor și sunt structurate pentru a opera independent. Armata rusă a format anterior Corpul 3 de armată (Districtul militar de vest) în vara anului 2022, în principal cu unități de voluntari, iar o divizie a Corpului 3 de armată părea să opereze cu cel puțin o brigadă subordonată. Șoigu a declarat anterior că Ministerul Apărării va forma o „armată de rezervă”, probabil cu referire la nou formata Armată a 25-a combinată și Corpul 40 de armată, până la sfârșitul lunii iunie și că cinci regimente ale „armatei de rezervă” erau deja completate cu 60% personal din 22 iunie. Lipsa de vizibilitate asupra structurii de forță a acestor formațiuni împiedică evaluarea aderării lor reale la structurile eșalonului doctrinar rusesc imposibilă în acest moment.

UPDATE 02.19 Hromov a mai raportat că Grupul Wagner continuă să recruteze personal în Rusia. Hromov a declarat că personalul Wagner încă se desfășoară în punctele de colectare obișnuite și apoi se redistribuie la centrul de formare Wagner din Molkino, Krasnodar Krai. Hromov a adăugat că recruții ruși mobilizați încearcă să semneze contracte cu Wagner în loc de Ministerul Apărării. Hromov a mai raportat că Wagner va instrui probabil niște personal în Belarus înainte de a-i trimite la operațiuni în străinătate.

UPDATE 02.06 Rusia ar putea acorda prioritate producției de anumite armamente și echipamente din cauza constrângerilor asupra bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB). Hromov a raportat că Rusia poate produce 100 de rachete într-o lună, inclusiv până la 10 rachete Iskander, 30 de rachete Kalibr și până la 60 de rachete de croazieră. Hromov a declarat că Rusia este capabilă să mențină acest ritm de producție pentru anumite sisteme de arme datorită intensificării operațiunilor non-stop la întreprinderile industriale militare și a schemelor de evaziune a sancțiunilor. Hromov a declarat că societatea pe acțiuni a Uzinei mecanice Ijevsk a Grupului Kalashnikov din Ijevsk, Republica Udmurt, a produs în masă 900 de drone Lancet într-o perioadă de timp nespecificată, dintre care 850 forțele ruse au folosit deja în Ucraina. Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, amiralul Sir Antony David Radakin a declarat pe 4 iulie că Rusia poate produce doar 200 de tancuri pe an, după ce a suferit până la 2.500 de pierderi de tancuri în Ucraina și poate produce doar un milion de obuze de artilerie pe an, după ce a tras 10 milioane de obuze în Ucraina doar în 2022. Această rată de producție ar permite Rusiei să reînnoiască pierderile probabile de tancuri în aproximativ 12 ani și ar permite forțelor ruse să tragă aproximativ 2.700 de obuze de artilerie pe zi, fără a lua în calcul stocurile existente. Forțele ruse trăgeau 20.000 de obuze pe zi la sfârșitul lui decembrie 2022, deja cu 40.000 mai puține decât în primele etape ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Bloggeri ruși au început din nou să susțină că forțele ruse se confruntă în prezent cu deficit de muniție de artilerie în anumite sectoare ale frontului din Ucraina. Serviciul ucrainean de informații externe a raportat, de asemenea, că societatea publică pe acțiuni Motovilikha Plant din regiunea Perm, care produce sisteme MLRS Grad, Smerch și Tornado-G, a vândut recent terenuri și proprietăți în valoare de 59,5 milioane de ruble (650.000 USD) ca parte a falimentului în curs al acesteia. Nu este clar de ce Rusia este capabilă să mențină producția de sisteme mai complexe care necesită componente mai puternic vizate de sancțiunile occidentale, cum ar fi rachetele, în timp ce se luptă să producă tipuri mai simple de echipamente și muniție. Oficialii ruși ar putea acorda prioritate producției de rachete și muniții față de vehiculele blindate și obuzele de artilerie, deși o astfel de prioritizare nu ar trebui să constrângă imediat producția acestor alte sisteme și muniție în condiții normale. Este posibil ca blocajele sau constrângerile organizaționale sau de capital uman din cadrul DIB al Rusiei să oblige oficialii ruși să aleagă ce sisteme și armamente să producă la un ritm apropiat de ceea ce necesită operațiunile rusești în Ucraina.

UPDATE 01.55 Oficialii ruși stabilesc condiții de informare pentru a amâna alegerile regionale din Ucraina ocupată probabil din preocuparea pentru contraofensivele ucrainene de succes. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a anunțat că alegerile regionale vor avea loc între 8 și 10 septembrie în Oblastul Herson ocupat și a remarcat că, dacă există amenințări de „siguranță” în regiune, Comitetul Electoral Central din Rusia poate amâna alegerile.

UPDATE 01.34 Rusia a adoptat un plan de dezvoltare pe cinci ani pentru a construi o autostradă federală către teritoriile ucrainene ocupate. Viceprim-ministrul rus pentru Construcții și Dezvoltare Regională, Marat Khusnullin, a anunțat într-o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ruși că administrațiile de ocupație au semnat un memorandum pentru dezvoltarea rețelelor de drumuri și au adoptat o rezoluție privind crearea unei rețele de autostrăzi federale.

UPDATE 01.19 Evaluarea oficialilor ucraineni cu privire la numărul de militari ruși care se antrenează în Belarus a crescut între începutul lunii iunie și începutul lunii iulie. Șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksii Hromov, a declarat că între 3.000 și 5.000 de militari ruși mobilizați se antrenează în centrele de antrenament din Belarus începând cu 5 iulie. Oficialii ucraineni au declarat că existau aproximativ 1.000 de militari ruși în Belarus de la începutul lunii iunie 2023. Imaginile geolocalizate postate pe 5 iulie arată trupe rusești la gara Polonka din Albinki, regiunea Brest, Belarus (la o rază de șase kilometri de terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky).

UPDATE 01.02 Oficialii ucraineni au indicat că, probabil, Rusia nu a desfășurat arme nucleare tactice în Belarus din 5 iulie. Hromov a declarat că Rusia probabil nu a desfășurat încă arme nucleare tactice în Belarus și a remarcat că realizarea unor instalații speciale de depozitare întărite necesare pentru depozitarea armelor nucleare tactice este un proces complex. ISW nu a observat nicio imagine despre construcția unor astfel de instalații în Belarus. Declarația lui Hromov contrazic direct afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin și ale președintelui belarus Alexander Lukașenko conform cărora Rusia a desfășurat deja niște arme nucleare tactice în Belarus în iunie 2023. Orice construcție confirmabilă a unei instalații speciale de depozitare întărită necesară pentru depozitarea armelor nucleare tactice în Belarus ar fi mai semnificativă decât construcția taberei de bază a grupului Wagner din Asipovichy, care a primit multă atenție mass-media.

UPDATE 00.43 Forțele ucrainene au efectuat o serie de lovituri cu rachete vizând pozițiile din spate ale Rusiei de-a lungul întregului front peste noapte și în timpul zilei pe 5 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 iulie indică faptul că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții în Makiivka, regiunea Donețk (6 km nord-est de Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lovit un depozit rusesc de combustibil și lubrifianți din Makiivka și că forțele ucrainene lansează în mod regulat lovituri cu rachete împotriva țintelor rusești din spate din Ucraina. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie arată, de asemenea, lovituri aparente ucrainene asupra pozițiilor rusești de lângă Debaltseve (52 km nord-est de orașul Donețk). Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie arată și consecințele unei presupuse lovituri ucrainene la o gară din Yasynovata (6 km nord-est de orașul Donețk). Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie arată consecințele unei presupuse lovituri cu rachete HIMARS asupra unei clădiri a administrației de ocupație rusă din Volnovakha, regiunea Donețk (35 km sud-vest de orașul Donețk). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în apropiere de Yakymivka (16 km sud-vest de Melitopol) și au încercat să lovească Berdyansk în regiunea Zaporijia cu rachete Storm Shadow Cruise. Surse rusești au susținut că sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o rachetă ucraineană în vecinătatea Berdiansk. Un canal local Telegram din regiunea Herson a susținut, de asemenea, că apărarea antiaeriană rusă a fost activată lângă Skadovsk, regiunea Herson (60 km sud-est de orașul Herson). Imaginile și afirmațiile acestor lovituri ucrainene sugerează că forțele ucrainene au lansat o serie coordonată de lovituri menite să degradeze logistica rusă și liniile de comunicație terestre (GLOC) în tot teatrul de război. Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, amiralul Sir Antony David Radakin a declarat pe 4 iulie că forțele ucrainene desfășoară o operațiune de „înfometare, întindere și lovire” a forțelor ruse pentru a distruge liniile defensive ruse. O serie de lovituri pe scară largă care vizează GLOC-urile și logistica rusești ar fi un element adecvat al unei astfel de strategii și amintește parțial de campania de interdicție pe care forțele ucrainene au condus-o ca parte a contraofensivei Herson. ISW a evaluat anterior că forțele ucrainene par să se concentreze pe crearea unui gradient de uzură asimetric care conservă forța de luptă ucraineană cu prețul unei rate mai lente de câștiguri teritoriale, în timp ce uzează treptat forța de luptă și echipamentul rusesc. O posibilă campanie de interdicție ucraineană care să susțină acest efort ar avea efecte cumulative, iar rezultatele acesteia nu ar fi imediat evidente.

UPDATE 00.27 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în cinci sectoare ale frontului pe 5 iulie și au înregistrat câștiguri în unele zone. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iulie arată că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Berkhivka (6 km nord-vest de Bakhmut), la vest de Yahidne (2 km nord de Bakhmut) și la sud-vest de Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive la sud și la nord de Bakhmut, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene avansează într-o zonă nespecificată de pe flancul sudic al lui Bakhmut. Deputatul ucrainean Yuriy Mysyagin a declarat că forțele ucrainene au stabilit o nouă poziție la nord de Opytne (6 km nord-vest de periferia orașului Donețk) de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri în direcția Lyman, în direcția Bakhmut, de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk, la granița dintre regiunile Zaporijia și Donețk și în vestul Oblastului Zaporijia. Adjunctul șefului ucrainean al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General, generalul Oleksii Hromov, a raportat pe 5 iulie că forțele ucrainene au avansat cu 7,5 km pe teritoriul controlat de ruși în vestul Oblast Zaporijia și de-a lungul graniței administrative dintre Regiunile Zaporijia și Donețk. Hromov a declarat că forțele ucrainene au eliberat nouă așezări și 160 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul contraofensivei ucrainene din 4 iunie.

UPDATE 00.14 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pe 5 iulie că experții AIEA de la ZNPP au solicitat accesul la reactoarele nucleare nr. 3 și 4 și alte zone ale ZNPP în urma declarațiilor ucrainene conform cărora forțele ruse au plasat explozibili pe acoperișurile exterioare ale reactoarelor. Declarația lui Grossi cu privire la importanța accesării anumitor zone ale ZNPP – împreună cu declarații anterioare consecvente în același sens – indică faptul că autoritățile ruse refuză accesul contingentului AIEA la diferite zone critice ale ZNPP și este puțin probabil să permită accesul în viitor. Autoritățile ruse pot refuza accesul la reactoarele nr. 3 și 4 pentru a împiedica AIEA să investigheze rapoartele ucrainene privind aceste reactoare. Imaginile din satelit publicate pe 5 iulie arată obiecte necunoscute pe acoperișurile uneia dintre unitățile reactorului ZNPP (se pare că reactorul nr. 4) plasat acolo după 3 iulie. Deși natura exactă a acestor obiecte este necunoscută, prezența lor pe acoperișul unității reactorului, rapoartele ucrainene recente și alarma semnificativă asupra ZNPP subliniază importanța refuzului Rusiei de a acorda AIEA acces la zonele ZNPP critice pentru a investiga posibilele amenințări la adresa centralei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ucraineni și ruși și-au menținut retorica accentuată cu privire la situația de la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP) pe 5 iulie, în urma unor afirmații semnificative privind un posibil atac împotriva centralei peste noapte, în perioada 4-5 iulie. Probabil că Rusia continuă să stabilească condiții informaționale pentru un posibil atac cu pavilion fals împotriva ZNPP, dar este puțin probabil să provoace un incident radiologic în acest moment. Ministrul adjunct al Apărării ucrainean, Hanna Malyar, a declarat că Rusia poate ataca ZNPP fie pentru a-și îndeplini obiectivele militare în zonă – probabil pentru a descuraja orice posibilă contraofensivă ucraineană în apropierea lacului de acumulare Kahovka – sau pentru a intimida și învinovăți forțele ucrainene pentru orice atac împotriva ZNPP. Adjunctul șefului ucrainean al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General, Oleksii Hromov, a declarat că situația de la ZNPP nu este nouă și că forțele ucrainene au echipamentul necesar pentru a face față incidentelor radiologice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că există o „amenințare mare” ca Ucraina să saboteze ZNPP cu „consecințe catastrofale”. ISW continuă să evalueze că declarațiile ruse care acuză Ucraina de iminent sabotaj împotriva ZNPP și care sunt probabil parte a unei operațiuni de informare mai amplă menită să submineze sprijinul pentru Ucraina înainte de viitorul summit NATO și să descurajeze forțele ucrainene de la operațiunile de contraofensivă în Oblastul Zaporijia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?